MEDYCYNA CHIŃSKA

Przywracanie równowagi dietą. Kasza jaglana.

W stanie równowagi nasze ciało ma odczyn kwasowo-zasadowy na poziomie około 7,4 pH. Aby go utrzymać, powinniśmy zharmonizować naszą dietę. To, co zakwasza nasz organizm, to przede wszystkim mięso, mleko i nabiał oraz cukier.
W celu przywrócenia równowagi należy włączyć do codziennego menu produkty alkalizujące. Do grupy tej należą:
• większość owoców i warzyw,
• ze zbóż: kasza jaglana i gryczana,
• z roślinnych źródeł białka: tofu, fasola kidney, fasola adzuki, migdały.
Proso, z którego wyrabiana jest kasza jaglana, to jedno ze zbóż najdłużej uprawianych przez człowieka – niektóre źródła podają, że początki jego uprawy miały miejsce w Chinach około 7000 p.n.e.

Stamtąd rozpowszechniło się na całą Eurazję. Tradycyjnie było wykorzystywane do wielu celów, także do wypieku chleba. W pierwszej połowie XX wieku kaszę jaglaną, określaną przez siebie „polskim ryżem”, chętnie serwował swoim kuracjuszom dr Apolinary Tarnawski, założyciel sławnej kliniki leczniczej Kosowie w Karpatach Wschodnich. Oto jak ją charakteryzował: „Kasza jaglana (z prosa) to nasz ryż. (…) Nadaje się do jarzyn i na leguminy. Ciekawe że w składzie chemicznym i smaku zbliżona jest do przetworów z kukurydzy, albowiem zawiera dużo tłuszczu i dlatego prędko jełczeje. (…) Jestem za tym by uprawy tego poczciwego zboża nie zaniedbywać…”.
Proso, zapomniane w okresie powojennym, obecnie od kilkunastu lat staje się w naszym kraju na nowo popularne. Uprawiane jest przede wszystkim na Lubelszczyźnie i Roztoczu.
Dietetyka zachodnia:
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, może być więc spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej. Lekkostrawna, polecana jest do odżywiania małych dzieci. Jak już wspomniałam powyżej, działa alkalizująco na organizm, można włączyć ją do menu w trakcie diety odkwaszającej. Ma najlepszą zawartość aminokwasów ze wszystkich kasz z uwagi na wysoką zawartość tryptofanu, stanowi zatem źródło pełnowartościowego białka. Zawiera także bogactwo witamin z grupy B, a także minerałów, w tym żelazo, magnez, mangan, cynk i miedź. Jej unikalnym składnikiem prosa jest krzemionka, występująca w niewielu pokarmach, wzmacniająca włosy i paznokcie, korzystnie wpływająca na stan naszych stawów.
Medycyna chińska:
termika: lekko ochładzające do neutralnego,
smak: słodki i słony.
Narządy, na które oddziałuje: śledziona i żołądek, nerki.
Działanie: Nieprażona kasza jaglana ochładza i gasi pragnienie, odbudowuje Yin i nawilża suchość. Po uprażeniu – wspomaga wydalanie wilgoci. Prażenie jej jest szczególnie zalecane przy gotowaniu dla osób z biegunkami i skłonnością do opuchlizn.
Spożywanie kleiku z kaszy jaglanej jest zalecane w celu usunięcia gorącej wilgoci ze śledziony i żołądka – przy tym działa on wzmacniająco na nerki.
Kasza ta ma także działanie przeciwgrzybiczne – Paul Pitchford poleca ją osobom cierpiącym na drożdżycę (kandydyzę).
Gotowanie:
Kasza jaglana jest bardzo wszechstronna, można przygotowywać z niej dania słodkie i słone. Przed ugotowaniem warto uprażyć ziarna na suchej patelni. Po uprażeniu zalewamy wrzątkiem w proporcji na 1 szklankę kaszy 2,5 do 3 szklanek wrzątku i gotujemy pod przykryciem przez około dwadzieścia minut. W trakcie gotowania nie mieszamy.
Przepisy:
GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ
składniki:
średniej wielkości kapusta włoska
kasza jaglana – 1,5 szklanki
soczewica czerwona połówki – 0.5 szklanki
pieczarki – około 200 g
cebula – 1 średnia sztuka
natka pietruszki – pęczek
oliwa z oliwek dobrej jakości
świeżo zmielony pieprz, świeżo utarta gałka muszkatołowa,
tymianek, majeranek, lubczyk
przygotowanie:
farsz:
Obieramy i kroimy cebulę. Płuczemy starannie kaszę. Dusimy kaszę na niewielkiej ilości oliwy razem z cebulą i tymiankiem. Pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową. Wsypujemy starte na grubej tarce pieczarki, Dokładnie mieszamy. Wlewamy około 4 – 5 szklanek zimnej wody. Solimy, a następnie dodajemy starannie posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodajemy soczewicę i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia wody.
W międzyczasie:
Oczyszczamy i blanszujemy kapustę.
Przygotowujemy wywar z lubczyku w proporcji 1 łyżka lubczyku na 1 litr wody.
Po ostygnięciu farszu napełniamy nim liście kapusty, układamy gołąbki warstwami w garnku, zalewamy wywarem z lubczyku i dusimy przez 40 minut lub do zupełnego zmięknięcia kapusty.
Pozostały farsz można wykorzystać do przygotowania kotletów lub zapiekać jako pasztet.
SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ
składniki:
ugotowana na sypko kasza jaglana – 2 szklanki
jabłka – 4 – 5 sztuk
rodzynki – 0,5 szklanki
cukier z prawdziwą wanilią – 1 opakowanie
masło – 2 łyżki stołowe
cynamon
nasiona słonecznika do posypania
przygotowanie:
Rodzynki myjemy i namaczamy we wrzątku. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy cukier waniliowy, cynamon, odcedzone rodzynki. Nasmarowaną masłem średniej wielkości tortownicę wykładamy na dnie i ściankach kaszą, którą delikatnie ugniatamy. Na kaszę wykładamy jabłka, przykrywamy resztą kaszy. Posypujemy po wierzchu słonecznikiem, układamy kilka malutkich kawałków masła i wkładamy na około godzinę do średnio nagrzanego piekarnika.
Doskonałe na ciepłą, lekką kolację.