Naturalne metody wzmacniania organizmu

JAK ZWIĘKSZYĆ ODPORNOŚĆ ORGANIZMU
Końcówka jesieni, zima oraz przedwiośnie to czas, kiedy nasze organizmy wystawione są na dość poważne ataki różnego rodzaju drobnoustrojów. Jak to się dzieje, że niektórzy z nas łapią ciągle sezonowe infekcje, a inni cieszą się zdrowiem przez cały czas? Odpowiedź jest banalnie prosta. Ci drudzy mają silny układ odpornościowy, który skutecznie sobie radzi w wirusami, bakteriami i grzybami. Jak zadbać o swoją odporność? Okazuje się, że warto zajrzeć do starych porad.
Chyba każdy z nas irytował się, kiedy słyszał od rodziców : zjedz śniadanie, nie siedź po nocach, wyśpij się, ciepło się ubieraj, zjedz jabłko lub marchewkę i szereg innych upomnień. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że te rady wypływały z troski o nasz system immunologiczny. Podstawą dbania o odporność jest troska o wiele aspektów naszego życia. Nie wystarczy jeść codziennie jabłek, aby mieć mocny organizm. Jeżeli beztrosko podchodzi się do innych spraw, to nie można oczekiwać cudów. Jakie porady warto stosować na co dzień?

ODPOWIEDNIA DIETA NA ZWIĘKSZENIE ODPORNOŚCI
tym przypadku liczy się zarówno ilość, jak i jakość przyjmowanego pożywienia. Nadmierne objadanie się bardzo obciąża nasz organizm, ale jeszcze więcej szkód może wyrządzić kiepska jakość jedzenia. Unikajmy produktów przetworzonych, w formie instant, proszków czy też dań gotowych. Starajmy się również jeść w miarę regularnie, więc nie odpuszczajmy sobie wartościowego śniadania.
W naszym codziennym menu powinny się znaleźć zarówno warzywa, jak i owoce. Najkorzystniej, jak będą w naturalnej formie, a nie po obróbce termicznej, która niszczy witaminy i mikroelementy. Dawniej w naszych piwnicach i spiżarniach zawsze były całe beczki kiszonej kapusty i ogórków. Kiszonki są to wręcz bomby witaminowe i należy je spożywać systematycznie, nawet codziennie. Co ważne dla wielu osób, są niskokaloryczne. Innym produktem niezbędnym w menu człowieka dbającego o swoje zdrowie jest cebula oraz czosnek, nazywane niekiedy zabójcami bakterii i wirusów. Dla wielu osób problemem może być specyficzny zapach po ich zjedzeniu, ale jest na to sposób. Na rynku są dostępne naturalne preparaty czosnkowe zawierające wyciąg z oleju czosnkowego.
W menu nie może też nigdy zabraknąć naturalnego antybiotyku, jakim jest miód. To właśnie on kiedyś królował na stole, a nie szkodliwy biały cukier, który tak naprawdę powinno się wyeliminować z codziennej diety. Warto przy tym zaznaczyć, że największe walory zdrowotne ma miód klasyczny z polskich pasiek, a nie prosto z Chin.

SEN ORAZ ODPOCZYNEK NA ZWIĘKSZENIE ODPORNOŚCI
Organizm osłabiony stresem i zmęczeniem jest bardziej podatny na infekcje. Potraktujmy więc na poważnie poradę , aby się dobrze wysypiać i nie przepracowywać. Sen wzmacnia nasz organizm, podobnie jak relaks w ciągu dnia. Nasze ciało potrzebuje pozytywnych bodźców, a takim jest wypoczynek.

ODPOWIEDNIE UBIERANIE SIĘ NA ZWIĘKSZENIE ODPORNOŚCI
Kolejna porcja porad dotyczy ubioru dostosowanego do pogody. Trzeba pamiętać, że zarówno gwałtowne wychłodzenie organizmu, jak i jego przegrzanie prowadzi do osłabienia odporności. Ubierajmy się według starych rad na cebulkę i nie zapominajmy o ciepłym szaliku, czapce i rękawiczkach.

W okresie jesienno-zimowym warto jeszcze dodatkowo wzmocnić naszą odporność stosując naturalne ( nie chemiczne) preparaty, o które można zapytać w zaprzyjaźnionej zielarni.